wm_l_e0914b4d8ceb5574e9674e6906a8a7a34362e7cfHar du trillat in på denna sidan av en slump eller är du kanske bara sugen på att putsa till kunskaperna om FC Twente så behöver du inte oroa dig. Allt om deras historia står skrivet här nedan så oavsett om du är gammal veteran eller ny och nyfiken så finns det något att lära sig här.

De tidiga åren

FC Twente grundades 1965 när två gamla klubbar, Sportsclub Enschede och The Enschedese Boys, slog sig samman. SC Enschede hade dessutom på egen hand vunnit mästerskap tidigare så det var inga oerfarna namn på bollplanen. Deras första coach var Kees Rijvers och han ledde dem på en stabil färd genom de högre skikten i ligan. Laget kom trea 1969, fyra 1970, femma 1971 samt trea både 1972 och 1973.

Det var lokala legender som bar laget i sina tidiga år och namn som Epi Drost, Kick van der Vall, Eddy Achterberg och Theo Pahlplatz fans med i uppställningen. En av deras finaste säsonger var 1973-74 då laget kämpade om de Holländska mästerskapen med Feyenoord. Tyvärr så förlorade Twente med 3-2 i Feyenoords favör efter en mycket intensiv, men trots detta fick laget en plats i den kommande UEFA-cupen. De utnyttjade verkligen den biljetten till sista droppen, för de slog till och med Juventus i semifinalen, men de åkte ut mot tyska Borussia Mönchengladbach i finalen.

Vid de här laget började Twente bli känt under smeknamnet Tukkers, vilket innan dess var en vanlig benämning på de människor som bodde i lagets hemtrakter. Då Twente blev en av de mest kända aspekterna från trakten så följde namnet med och i sportkretsar tänker man oftare på fotbollslaget när man hör termen.

262Innan millennieskiftet

Efter en relativ framgångsrik karriär på 70-talet så började dock bränslet ta slut och Twente rullade i en metaforisk nedförsbacke som slutade med att de helt trillade ur Eersta Divisie 1983. Redan nästa år varde dock tillbaka och kämpade om topp-positionerna men fick ett dåligt rykte till följd av deras ofta händelselösa matcher som allt som oftast slutade 1-1 eller 0-0. ”Tråkiga Twente” blev ett vanligt skällsord, trots det faktum att laget ganska regelbundet kvalificerade sig för Europeisk fotboll, något de gjorde hela fem gånger sedan -85.

På 90-talet kom den tyska coachen Hans Meyer och ledde Twente tredjeplats i 1997’s Eredivisie och till tredje ronden i 1997-98’s UEFA-cup. 2001 fann de lite triumf då de slog PSV i KNVB-cup i finalen efter att ha kommit tillbaka från ett underläge på 3-1 i motståndarnas favör. Säsongen efter blev de dock utsparkade från cupen av Ajax andralag, vilket i kombination med deras övriga undermåliga resultat ledde till vandalisering av deras nya stadium till följd av att deras tidigare dedikerade fanclub Ultras Vak-P fått nog och tog ut frustrationen på arenan.

Från botten till toppen

Början på det nya millenniet var allt annat är trevliga för klubben då dess moderbolag gick bankrutt i 2002-03’s säsong vilket nästan ledde till att klubben stängdes ner helt. Trots dessa problem lyckades den ambitiösa affärsmannen Joop Munsterman leda dem dels till ytterligare en cupfinal i KNVB samt en fjärdeplats i ligan för 2006-07. Året därefter kom Twente en en gång fyra och deras seger över Ajax gav dem dessutom biljetter till Champions League.

Den engelska managern Steve McClaren gick året därefter med på att bli lagets nya huvudcoach. Under hans ledning lyckades Twente ta sig till den tredje kvalificerande ronden för Champions League, men tyvärr ville oturen att de skulle möta de seedade Arsenal som gjorde processen kort och vann med 6-0. I hemlandet gick det dock långt bättre och de kom tvåa i Eredivisie, bara 11 poäng bakom ledande AZ, och ytterligare en finalplats i KNVB Cup.

2009-10 började tyvärr med att Twente slogs ut från UEFA Champions League. Laget kom dock in i Europa League där de spelade stabilt fram till deras förlust mot Werder Bremen i den 32’a rundan. I Erdivisie gick det desto bättre med deras första ligaseger och de förlorade bara två matcher under hela säsongen.

Trots att Steve McClaren var den första engelsman som lett ett holländskt lag till ligaseger sedan 1993 valde han att avgå från sin position och hans plats övertogs av belgiska Michel Preud’homme. Twente fortsate med sitt stabila spel i både 2010-11’s KNVB Cup och De Kuip. De lyckades till och med besegra Ajax efter de legat i underläge med 2-0, för att plocka sin första titel på sju år. Under 2011-12 leddes de av Preud’homme’s efterträdare Co Adriaanse ledde till ytterligare en maktkamp parterna emellan, men Twente vann till slut med 2-1 vilket säkrade deras andra Johan Cruijff Shield supercup-vinst.

Hålet i plånboken växer

Under 2014-15’s säsong hade Twente tyvärr fått finansiära problem igen, vilket ledde till flera poängavdrag av holländska fotbollsförbundet. Joop Munsterman, som redan sagt att han tänkt avgå, blev mer eller mindre utkastad efter han anklagats för allt annat än kompetenta investeringar av klubbens pengar. Laget fick sparka 18 anställda och efter ytterligare poängavdrag från fotbollsförbundet slutade de även med sin scouting-verksamhet. De drog dessutom ut Jong Twente från Eerste Divisie och damlaget flyttades helt. 2016 annonserade KNVB sina planer att flytta ner FC Twente till Eerste Divisie men klubben överklagade detta och fick stanna i Eredivisie.

Hur framtiden ser ut för laget är oklart, men vi följer dem oavsett. De har varit i värre situationer men nu behöver de allt stöd de kan få!